Next Generation EU

Next Generation EU

FONS NEXT GENERATION EU

El Consell Europeu, amb la finalitat de pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica creada per la pandèmia del coronavirus, va aconseguir el 21 de juliol de 2020 un acord per a la posada en marxa del programa europeu NextGenerationEU , que constitueix el major instrument temporal d'estímul mai finançat per la Unió Europea, i el muntant de la qual ascendeix a un import de 750.000 milions d'euros (a preus constants de 2018).

La iniciativa NextGenerationEU està composta pels següents programes:

  • Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència (MRR), ajudarà als 27 estats membres, a través de transferències directes i préstecs, per a incrementar les inversions públiques i escometre reformes que contribuïsquen a la recuperació de l'economia i l'ocupació. Estarà dotat amb 672.500 milions d'euros, que representen quasi el 90% dels fons NextGeneration.
  • React EU, nova iniciativa, dotada amb 47.500 milions d'euros, que continua i amplia les mesures de resposta i reparació de la crisi. Aquests recursos s'executaran a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons d'Ajuda Europea per a les Persones Més Desfavorides (FEAD).
  • A més d'aquests dos nous programes, Next Generació aportarà finançament addicional a programes ja existents: Fons de Transició Justa, Programa InvestEU, RescEU, Desenvolupament Rural, Horitzó Europa.